האם אפשר לבצע בדיקות שמיעה מדויקות לילודים
בדיקות שמיעה יכולות לספר לנו על בעיות שאפילו לא ידענו שיש לנו בכל גיל, כולל בגילאים צעירים במיוחד. בדיקות שמיעה נפוצות כבר מגילאים צעירים ואפשר לראות ילדים ופעוטות רבים עוברים אותם אפיל ובלי חשד מבוסס כלשהו, באופן שגרתי לחלוטין. מה לגבי ילודים שזה עתה נולדו?
מדוע יש לבדוק ילודים?
השאלה שחייבת לפתוח את המאמר כולו היא שאלת הסיבה. מדוע בכלל יש לבדוק ילודים והאם הבדיקה חייבת להתבצע בשלב כה מוקדם, בלי יכולת לחכות לגיל מתקדם יותר? יש בדיקות שמיעה רבות ומדויקות יחסית שמתבצעות על ילדים ולא רק בגיל 4 או 5 אלא בגילאי 4 או 5 חודשים. עם זאת, בדיקת הילוד כבר כאשר נולד, ממש בימיו הראשונים, יכולה לתת לנו תמונה מקיפה יותר על בעיית התפתחות שיכול להיות שהוא סובל ממנה כבר מהלידה. כך אפשר גם להבין האם זו בעיה מולדת או בעיה שהוא רכש אחרי הלידה וכך גם להציע טיפול הולם.
כך מתבצעות בדיקות שמיעה לילודים
בדיקת שמיעה לילודים שנולדו אינם מתבצעות מיד עם יציאתם מהרחם אך הן כן מתבצעות ביום הראשון לחייהם או ביום שלאחר מכן. כמובן שאפשר לבדוק את העולל בכל שלב גם בימים שלאחר מכן אך כדי להסיק מסקנות חותכות ומדויקות יותר לגבי בעיה שיכולה להיות לו, מוטב לבדוק אותו כמה שיותר בסמוך למועד הלידה.
בדיקת השמיעה אינה מדויקת לחלוטין. אפשר להבין זאת מטבע הדברים הרי מדובר על עולל שלא באמת מבין מלים, ולמרות שהתינוק לפי מחקרים רבים יכול לשמוע צלילים כבר מגיל 28 שבועות, הוא לא באמת יוכל להרים את היד כאשר הוא שומע קול, התגובה שלו תהיה כוללת מידי וכמובן שלא תהיה מילולית, אלא תגובה פיזיולוגית ולעתים גם בכי.
עם זאת, הבדיקה יכולה לתת מושג לרופא ולהורים האם יש בעיה כלשהי כאשר הבדיקה מתבצעת על ידי השמעת צלילים אל תוך תיבת האוזן, על ידי מיקרופון קטן במיוחד. הבדיקה אינה פולשנית והיא מתבצעת תוך כמה דקות ספורות, ובמהלכה בדוקים את התגובה הפיזיולוגית של שערות האוזן ולעתים של העצבים, לאותם גלי קול שהושמעו.
תגובות
הוסף רשומת תגובה